T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

İnegöl Köfte

 
İnegöl Köftesinin asıl kaynağı Bulgaristan’ın Filibe vilayetinin Pazarcık ilçesidir. İnegöl köftesinin "İnegöl Köftesi" olarak dünyaya tanıtan kişi uzun yıllar önce Pazarcık'tan İnegöl’e göç eden Mustafa oğlu İbrahim Besler'dir. Bu aile Pazarcık'ta  "Köfteciler" olarak anılmakta ve köftecilik babadan oğula geçen bir meslek haline gelmiştir.

İnegöl Köftesi için 750 gr. dana kaburgası, 250 gr. kuzu eti, orta boy 2 baş soğan, 10 gr. Tuz, karbonat gerekmektedir. Yapılışı için etlerin sinirleri iyice alınır. Geniş aynalı kıyma makinesinde çekilir. Tuz ve karbonat katılarak iyice yoğrulur, et bir kabın içine konarak bir gün dinlenmeye bırakılır. İkinci gün et ikinci kez makineden geçirilir. Çekimden sonra soğanlar ince ince kıyılarak etin içine karıştırılır. Soğanla birlikte yeniden harmanlanan köfte harcı elde yuvarlanıp yassılaştırılırak köfte haline getirilip ızgarada pişirilir. İnegöl Köftesinin içine yumurta ekmek gibi malzemeler katılmaz.