BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

21 Mart Nevruz Bayramı (20.03.2017)

Nevruz Davetiyesi (17.03.217).png

NEVRUZ BAYRAMI

            Farsça Nev (yeni) ve Ruz (gün) kelimelerinin birleşiminden oluşan “Nevruz” kelimesi yenigün anlamına gelmektedir. Güneşin Koç burcuna girdiği gün olan 21 Mart İlkbaharın başlangıcıdır. Anadolu’da Sultan Nevruz, Nevruz-i Sultan, Navrız, Mart dokuzu gibi adlarla kutlanan “nevruz” toprağa bağlı yaşayan, tarımla uğraşan topluluklarda bolluk ve bereket töreni olma özelliği taşımaktadır. Nevruz insanların kucaklaştığı, dargınların barıştığı,  yeniden doğuşun coşkusu ile kırlara çıkarak eğlendiği bir gündür. Bu gün ateşler yakılarak üzerinden atlanır,  yeşil alanlarda çeşitli eğlenceler düzenlenir.

            Türkler'de 12 hayvanlı Türk takvimini kullandıkları çok eski dönemlerden bu yana baharın müjdecisi, bolluk ve bereket ile doğanın canlandığı, yeniden dirilişin yaşandığına inanılan bu günü hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberliğin, barış ve kardeşliğin sağlandığı bayram olarak kutlamaktadır.

            Anadolu, Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu ve Balkanlarda ortak coşku ve benzer etkinliklerle kutlanan Nevruz kardeş ülke ve topluluklarla aramızdaki tarihsel ve kültürel bağları oluşturan önemli bir unsurdur. Nevruz, Türkler arasında tarih boyunca kutlanılan ulusal bir bayram olmasının yanında kültürleri birbirine bağlayan manevi ortaklığın temellerini de oluşturmaktadır. Bu çerçevede UNESCO tarafından oluşturulan İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye, İran, Hindistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan ve Azerbaycan “Nevruz”u ortak hazırlayarak sunduğu çoklu dosya ile 2009 yılında ortak kültür mirasımız olarak kabul edilmiştir.

            21 Mart Nevruz Bayramı ilimizde aşağıdaki program çerçevesinde kutlanacaktır.

NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

21 MART 2017 SALI

Saat:   11:30    Atatürk Anıtına Çelenk Sunumu – Saygı Duruşu İstiklal Marşı

                         - Kutlama Komitesi basın açıklaması

            11:45    Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK beyi ziyaret ve Semeni Sunumu

            12:00   Mehter Eşliğinde Nevruz Yürüyüşü (Heykel - Kent Meydanı)

              

            13:00   Kent Meydanı Programı

                    - Mehter Konseri

                    - Protokolün Meydana İntikali

                    - Günün Anlam ve Önemi ile ilgili Konuşmalar

                     - Nevruz Ateşi  

                     - Demir Dövme Töreni

                     - Halk Dansları Gösterileri

                     - Konser (Yerel Sanatçılar)

                     - Nevruz Pilavı- Gözleme İkramı Dağıtılması

                      KAPANIŞ

22 MART 2017 ÇARŞAMBA

        

        20:00   - Türk Dünyası Nevruz Şenlikleri- Merinos Kongre Kültür Merkezi –

                        Orhangazi Salonu

KUTLAMA KOMİTESİ VE ETKİNLİKTE YER ALAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI:

Ahıska Türkleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği - TÜRK-İŞ - Azerbaycan Kültür Derneği - Bal-Göç - Batı Trakya Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği - Bursa Rumeli Türkleri – BESOB - Dağ-Der - ADD - Hüdavendigar Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu - Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği - RUDEF - Türk Ocakları Bursa Şubesi - Türkiye Kamu-Sen - Bursa Platformu Derneği ve Uludağ Üniversitesi

21 nevruz.png